Wonen is leven
 
 
Corporaties op de bres voor huurprijs die actuele situatie huurder volgt
Begin juni lanceerden zes corporaties gezamenlijk een voorstel om bij de jaarlijkse huuraanpassing beter te sturen op betaalbaarheid en passendheid. Vidomes stond aan de basis van dit initiatief. Wat houdt het initiatief in? En hoe ziet het vervolg eruit?

Van momentopname naar doorlopende film
De volkshuisvesting is nog erg gericht op een 'voorspelbaar leven'. Bij het verhuren van een sociale huurwoning kijken we goed of je inkomen en huishoudenssituatie passen bij de woning en de huurprijs. We wijzen de woning toe op basis van een momentopname van je leven – ‘de foto’. Daar is niets mis mee, behalve dat ‘de film’ van het leven natuurlijk gewoon doorloopt. Het inkomen stijgt of daalt. Er komen mensen bij of ze vertrekken.

Scheefgroei
Het gevolg is dat er scheefgroei ontstaat: mensen die te duur wonen, mensen die goedkoper wonen dan nodig, gezinnen die te krap wonen, en kleine huishoudens in een grote woning. In een ontspannen woningmarkt is dat niet zo erg. Daar kun je te krap of te duur wonen oplossen door te verhuizen naar een goedkopere of ruimere woning. In een gespannen woningmarkt zitten mensen echter muurvast in hun te krappe of te dure woning. Dat de volkshuisvestelijke middelen hier niet terechtkomen waar ze het hardst nodig zijn, is op zijn minst vreemd.

Van passend toewijzen naar passend wonen
Wij zijn ervan overtuigd dat we met onze woningvoorraad en financiële middelen volkshuisvestelijk veel meer kunnen betekenen voor huurders en woningzoekenden. Dat kan door veel gerichter te blijven kijken: wie heeft nu eigenlijk welke huurwoning nodig en wat is een ‘faire’ huurprijs die bij het inkomen, het type huishouden en de woning past? We willen dus niet alleen passend toewijzen, we willen passend wonen ook mogelijk maken.
 
Geen grote stelselwijziging
Om meer mensen een passende woning te bieden, is geen grote stelselwijziging nodig. Zo zouden we de inkomensafhankelijke huurverhoging kunnen ombouwen om daarmee gerichter jaarlijks een huurverhoging of huurverlaging te geven. Dan doen we recht aan de daadwerkelijke portemonnee en de situatie van de huurder. En kunnen huren betaalbaar blijven.
 
Regionale verschillen en lokale prestatieafspraken
Er is niet één woningmarkt in Nederland. De noodzaak om passend wonen te bevorderen, is veel hoger in hogedrukregio’s dan in ontspannen woningmarkten. We bepleiten daarom een landelijk kader dat ruimte biedt om het huurbeleid regionaal en lokaal in te vullen, via prestatieafspraken met de huurders en de gemeenten.

Initiatief en vervolg
Zes woningcorporaties die actief zijn in (groot)stedelijk gebied, hebben dit initiatief genomen. In ons werkgebied zien we dat om uiteenlopende redenen de sociale voorraad onder druk staat. Wat ons bindt, is de behoefte om met een betere inzet van onze middelen meer mensen passend te laten wonen en de huren betaalbaar te houden. Wij kunnen dit niet alleen bereiken. Er is een groeiende lijst met sympathisanten, waaronder diverse corporaties in Haaglanden.
 
Onze inzet is om dit idee op tafel te krijgen van de Nationale Woonagenda, die minister Ollongren opstelde met onder andere Aedes en de Woonbond. Daarin staat nadrukkelijk de wens om huren betaalbaar te houden, maar ook de wens om de doorstroming op gang te krijgen. Wij denken dat dit idee op beide punten een goede invulling is.

Bekijk het manifest en de uitwerking van Passend Wonen
@vidomes
 
facebook.com/vidomes
www.vidomes.nl